Baking med surdeig har blitt stadig mer populært de siste årene, og det er ikke uten grunn. Surdeigsbaking har nemlig en rekke fordeler som gjør det til et mer næringsrikt, helsefremmende, miljøvennlig og smakfullt alternativ til tradisjonell bakst. Her kan du se noen av fordelene ved å bake med surdeig.

Bedre smak

En av de aller største fordelene med å bake med surdeig er selvfølgelig smaken. Surdeig gir en mer kompleks og rik smak til bakverket, sammenlignet med tradisjonell gjær. Dette skyldes at surdeigsgjæren bryter ned stivelsen og proteinene i melet på en helt annen måte, noe som resulterer i mer smakfulle og aromatiske brød.

Bedre holdbarhet

En annen fordel med surdeigsbaking er at det gir brødene bedre holdbarhet. Dette skyldes at surdeigsgjæren produserer eddiksyre og melkesyre, noe som fungerer som naturlige konserveringsmidler. Dette gjør at surdeigsbrød kan holde seg friske i flere dager, selv helt uten tilsetning av konserveringsmidler.

Du får bedre fordøyelse av surdeig

En annen fordel med surdeigsbaking er at det kan være lettere å fordøye for mange mennesker. Surdeigsbaking gjør at glutenet i melet blir brutt ned, og dette gjør det lettere å fordøye for personer som har problemer med å fordøye gluten. I tillegg kan de naturlige syrene i surdeigsbrødet bidra til å bryte ned karbohydrater og gjøre dem lettere for kroppen vår å absorbere.

Bedre næringsverdi

Surdeigsbrød kan også ha en høyere næringsverdi enn tradisjonelt brød. Dette skyldes at surdeigsprosessen bryter ned fytinsyren, som kan binde seg til mineraler som kalsium, magnesium og jern, og hindre kroppen i å absorbere dem. Når fytinsyren brytes ned i surdeigen, kan disse næringsstoffene lettere tas opp av kroppen. Surdeigsbrød kan også ha høyere nivåer av B-vitaminer og antioksidanter, som kan bidra til å beskytte kroppen mot skade fra frie radikaler.

Bedre tekstur

Surdeigsbaking gir også brødene en bedre tekstur. Surdeig bidrar til å danne et mer elastisk gluten, som gir brødet en mer seig og saftig konsistens. Dette gjør også at brødet holder seg saftig lenger, og at det blir lettere å skjære i skiver.

Surdeig er mer miljøvennlig

Surdeigsbaking er også et miljøvennlig alternativ til tradisjonell bakst. Det krever mindre energi og ressurser å lage surdeig, og det kan redusere avfallet ved at brødet holder seg godt mye lenger. Mindre matsvinn, bedre miljø!

Surdeigsbaking har som du ser en rekke fordeler som gjør det til et mer næringsrikt og smakfullt alternativ til tradisjonell bakst. Surdeigsbrød har bedre smak, lenger holdbarhet, er lettere å fordøye, bedre næringsverdi og tekstur enn tradisjonelle brød. I tillegg er surdeigsbaking en enkel måte å redusere bruk av tilsetningsstoffer og konserveringsmidler i maten din. 

En pose med brød på døren fra oss er godt for smaken, godt for kroppen og godt for miljøet!

Andre innlegg